Pages

tak sanggup nak tengok

Wednesday, May 9, 2012

Assalamualaikum and hello .


apa khabar semua ?
hope semua sihat je kan .takde demam ke ape eh. haha


hmm, ni apa aku nak cerita ni? haha dont worry bukan post yang tak berfaedah untuk korang. hewhewhew :P


baru-baru ni ramai dok share kat facebook pasal kekejaman pembantu rumah ke ibu mendera anak kecil. adoi,aku tengok jugaklah video tu sampai habis even kata tak sanggup nak tengok. biaselah manusia kan memang mempunyai perasaan curiosity yang tinggi. huhu
sedih gile tengok video tu :( budak tu dah tak terdaya nak bangun dah.


child abuse : lead to mentally and physically traumatized
sumber : google


apa lah perasaan orang tu eh dera budak tu macam tu. dah laa BABY tuu. sah-sah laaa suci lagi,nak buat salah apa pun tak tahu. dia pukul,dia hentak kepala baby tu. amboi ! sesedap rasa je . ingat haiwan ke apa budak tu? sedangkan Islam sendiri pun tak bagi kita dera haiwan , ni pulak dera manusia,anak darah daging sendiri,aduhai kesian T___T and haiwan pun sayangkan anak dia taw.



okaylahh,kita think positif sikit.
maybe orang tu ada mental sickness kan. habis yang tukang record tu mental sickness jugak ke?
tak tahu apa motif perakam suruh orang tu berhenti , but SHE didn't take any actions herself to stop the mother from continue abusing the baby. alamak , sabar jelaa.. takpe,think positive again. maybe perakam tu tak mampu nak buat apa-apa so satu cara dia boleh lakukan record kejadian tu and then tunjuk pada polis. well,kita tak berhak nak menilai sebab kita tak tahu apa yang betul2 terjadi.



and moment paling aku rasa sayu hati bila baby tu meniarap nak pergi kat tukang dera tu. yelaa baby kan apa2 dia akan cari orang jaga dia kan ,tapi boleh pulak orang tu tolak kepala baby tu sampai jatuh dari riba. baby tu menangis teruk sangat . ishh aku harap janganlah terjadi apa2 kat baby tu,mana tahu kecederaan otak ke apa sebab pendera tu hentak kuat kot bagi seorang baby. and kes ni pun dah selesai dah. so,doakanlah keselamatan anak-anak yang didera ni :'(



ambillah iktibar dari hal ni,semoga perkara yang sama tidak berulang lagi.aku harap pendera tu insaf dengan kesilapan dia and aku harap baby tu besar jadi seorang yang berguna kepada agama dan negara :')



haih sedihnya tengok masyarakat harini.kes budak kena bunuh laa,rogol,culik ape laa.
kes buang bayi lagi lah memang banyak kan.apalah salah budak2 ni kan. Ya Allah aku bersyukur dilahirkan dalam keluarga yang penuh kasih sayang :') semoga kita semua dijauhkan daripada perkara-perkara sebegini.



p/s : sesiapa yang tahu pasal apa-apa kes penderaan kanak-kanak,ambillah inisiatif telefon talian NUR 15999 takpun gi cepat2 lapor pada polis.


PEN-OFF



4 comments :

  1. akak, mang tak tgk dah.. taknak tgk.. sbb taknak menyumpah dalam hati.. lgpun kes dah lama..

    ReplyDelete
  2. A'ah.. Pagi ni bukak je fb penuh dok post video yg sama.. Tengok title dan ulasan tiap yg melihat pun sayu.. Ni kan plak nak menonton.. Tak sanggup eden! Hehehe.. Dengar2 benda ni dah berlaku tahun lepas dan tindakan dah diambil n orang pompuan tu indon dan kena penjara 18 tahun.. Info ni pun sy dpt dr fb..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum.....FR datang sini dari empayar yang jauh semata-mata mahu menjemput saudara/saudari
    dalam segmen: Segmen: 50 ++ Blogger in Blogwalking list [Begin 10 May ]
    harap tuan blog dapat hadirkan diri dan dalam masa yang sama
    dapat buat rakan dan readers (^_^)

    Salam selamat dari FR , assalamualaikum and enjoy ur day

    http://trainerfariz.blogspot.com/2012/05/segmen-50-blogger-in-blogwalking-list.html

    ReplyDelete

komen biar bijak :) hee

Made With Love By The Dutch Lady Designs