Pages

Semak kursus yang bersesuaian dengan keputusan peperiksaan SPM,STPM,Asasi atau Matrikulasi

Thursday, February 2, 2012

Assalamualaikum and hello :)


hi you , you and you !


I just wanna share this thing in case if you still do not know about it yet .
tapi kalau dah tahu tu , it's okay.nak teruskan pembacaan pun boleh ,tak nak pon takpe *wuwuuuu :P



"ehh,nak ambil course apa nih?"
"banyak gilaa course nih , nak pilih universiti mana lagi . adoi ==' "




ni antara dialog2 *eceh yang selalu kita dengar bila nak pilih kursus pengajian .
kita dah rasa dah experience tuh .ni after habis asasi rasa lagi lah T___T



actually ,ada satu web yang korang boleh check syarat kelayakan result exam korang dengan kursus bersesuaian yang korang boleh ambil nanti .

nak pilih apa ni? pening ! X_X


so sesiapa yang lepasan SPM , STPM ,matrikulasi or asasi yang pening2 tu tak tahu nak ambil kursus apa yang sesuai dengan result exam korang ,
korang boleh lah log into this website :




at least korang dah dapat gambaran nak ambil kursus mana untuk sambung pelajaran korang nanti . takdelah nanti korang dah pilih2 kursus,sekali tak layak dengan result. thus,prevention is better than cure *tetibe



yelah macam kita , kita pun tak tahu kursus apa yang sesuai dengan result kita . so,atleast kita dah tahu kursus apa yang kita boleh mohon atau tak .
so , good luck okay :)


anyway , for SPM leavers , mesti korang pun tak tahu nak sambung apa lepas nih .
so , kita *eceh kita sehh haha bagi korang link ni >>



http://nina-colourful.blogspot.com/2012/01/khas-untuk-calon-lepasan-spm.html


link ni ada menceritakan tentang pengalaman ex-students SM Sains Muar sebelum ni yang dah menyambung pelajaran mengikut kursus2 pengajian mereka yang tertentu .
so maybe korang boleh la dapat agak2 macam mana kursus yang korang idam2kan tu nanti berdasarkan pengalaman diorang tu .



tapi yang penting solat istikharah mintak petunjuk daripada Allah SWT :)

okay nak share tu je :)

p/s : thanks a lot to nina sebab bagi kak DJ share :)

PEN-OFF

7 comments :

  1. dulu amek course main tibai ikot minat jek..haha

    ReplyDelete
  2. hmmm...

    amek yg anda minat..
    bkn amek yg anda rasa

    ReplyDelete
  3. as salam . maaf nak Tanya . kenapa utk stpm punya takde ek ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sure la sbb msa share ni pun da lama.

      Delete
  4. tak boleh bukak link

    ReplyDelete
  5. sistem sibuk yang link semak syarat tuh ..

    ReplyDelete
  6. Hi Dear,

    i Like Your Blog Very Much..I see Daily Your Blog ,is A Very Useful For me.

    Melihat Untuk yang semakan upu di malaysia. Myupu kongsikan informasi dan panduan bagi pelajar lepasan SPM, STPM, Diploma & Matrikulasi.

    Visit Now - http://myupu.co/

    ReplyDelete

komen biar bijak :) hee

Made With Love By The Dutch Lady Designs