Pages

Indahnya bila ditimpa musibah :)

Monday, April 18, 2011

Assalamualaikum w.b.t ;)

hello semua ,
apa khabar ?
harap semuanya sihat walafiat ;)


mesti setiap manusia pastinya tidak terlepas dari menerima ujian dan
dugaan dari Allah SWT tak kisahlah dari sekecil zarah sehingga besar mana .
mesti hati kita rasa susah je kan , tak tentu hala dibuatnya ,
perasaan sedih dan apa-apa sahaja menyelubungi diri .
bohonglah kan kalau kita kata tak sakit menerima ujian tu kan .


tapi kan ,
kita tak sedar sebenarnya indah bila kita menerima ujian tu ,
bila kita hadapi ujian ,
itu sebenarnya salah satu cara untuk Allah bagi peluang kepada hamba-Nya untuk menghapuskan dosa.
kadang-kadang kita tak sedar kita buat dosa kecil kan .


tapi kan , satu yang menarik bagi eyja
adalah apabila pernah sekali eyja terlupa samada eyja dengar daripada kawan eyja atau membacanya di mana-mana .
Allah menguji kita kerana Dia rindu untuk mendengar rintihan hamba-Nya ,
rindu untuk mendengar hamba-Nya mengadu kepadanya ,
rindu untuk mendengar kata-kata rindu dari hamba-Nya ;)
yela , kadang-kadang kita sebagai manusia memang mudah untuk lupa .
bila dah ditimpa musibah , baru ingat pada Allah .


selain itu , 
ia satu cara untuk mematangkan kita dalam kehidupan .






p/s ; harap semuanya baik . maafkan kesilapan dalam berbicara

PEN-OFF

7 comments :

  1. betol tu..ujian tu sekadar peringatan dari Allah supaya kita sentiasa berdoa, semoga hamba-Nya tak sombong kepada-Nya...

    ReplyDelete
  2. Suka entri nie. Betul tue! Kadang-kadang kita ditimpa musibah sebab Allah nak sedarkan kita dari kelalaian. :)

    Entri terbaru : Ada Orang Rasa Blog Arol Patut Popular - Biar Betul ? :)

    ReplyDelete
  3. cik eyjalukman... nak tnya cket, cube pg ke belog syada, nape 1 post je yg ada dlm 1 page....

    hurm..tq :)

    ReplyDelete
  4. Kalau x pernah ditimpa musibah takut kita x sedar plak dan terus lalai melakukan dosa...

    ReplyDelete
  5. benar2, pelik kenape kite nak mengeluh bile diuji seketika cuma kalau nak dibandingkan dengan nikmat yang da betahun2 Allah beri selameni:))

    ReplyDelete
  6. dessy artina, SH. MHMarch 26, 2012 at 10:31 PM

    Obat meski pahit namun dapat menyembuhkan.. Begitu jg ujian atau cobaan.. Meski sakit namun dapat membuat hidup lebih baik

    ReplyDelete

komen biar bijak :) hee

Made With Love By The Dutch Lady Designs