Pages

bagaimana jika Allah mencintai kita?

Sunday, February 20, 2011

assalamualaikum w.b.t .


hello everyone ?
how's your day ?
ahaha memang hari hari soalan sama saja aku tanya kalian .
takpe takpe , 
nanti aku tanya soalan lain pula ehh ;D


hmm ,
actually ,
aku just nak share je perkara ni .
aku rasa menarik untuk dibaca . Ia diambil dari ILUVISLAM .
best kott ILUVISLAM ni . banyak cerita motivasi , kisah2 yang harus direnungkan kita bersama .aku kenal laman ni pun bila belajar kat SAMURA dulu .
budak2 BADAR laa yang kenalkan ;)

korang pernah tak luah perasaan kat orang ?
mestilah pernahkan . 
aku pun sama jugak sebab itu memang normal bagi seorang manusia biasa .
kalau tak , bukan normal laa . haha
kita selalu luahkan perasaan kita pada orang yang kita sayang .
tak kisah laa ibu , ayah , adik beradik , rakan rakan , partner tersayang .
lepas tu lagi best bila tunjukkan kasih sayang kita tu kat orang ,
kita belikan hadiah ,
buat suprise masa hari2 yang special macam birthday or anniversary kan .
tapi ,pernah tak korang terfikir bagaimana Allah tunjukkan kasih sayang Dia kepada hamba-Nya ?


Dalam satu hadis, Rasulullah SAW pernah bersabda :
"Sesungguhnya Allah SWT jika mencintai seorang hamba, maka Dia memanggil malaikat Jibril dan berkata: "Wahai Jibril, aku mencintai orang ini maka cintailah dia!" Maka Jibril pun mencintainya, lalu Jibril mengumumkannya kepada seluruh penduduk langit dan berkata: "Wahai penduduk langit, sesungguhnya Allah mencintai orang ini, maka cintai dia." Maka seluruh penduduk langit pun mencintainya. Kemudian orang itu pun dicintai oleh segenap makhluk Allah di muka bumi ini." (Hadis Riwayat Bukhari)


lihat disini ,
betapa besar , luar biasa dan hebat nya cinta Allah !
Allah bukan sekadar mengatakan bahawa 'aku mencintai dia' .
bahkan Allah turut mengkhabarkan kepada semua makhluk-Nya .
hebat kan cinta Allah ?
cinta kita pun tak sehebat Allah ,
nak cerita kepada semua orang pun , tak dapat .
yela macam ada orang cakap ,
lautan api sanggup ke renangi ,
ombak dan badai sanggup ku harungi ,
tapi buat tak ?
haha;D

credit to GOOGLE
kita tak dapat bagi surat , tapi kita boleh berdoa,bersolat dan melakukan ibadah kepada-Nya untuk tunjukkan rasa sayang kita kepada-Nya ;)
 
Oh Ar-Rahman Ar-Rahim, mereka yang benar-benar dicintai Allah sememang nya bahagia. 
Pasti hidup mereka sentiasa tenang dan diberkati Allah .
teringin tak nak jadi seseorang yang benar benar dicintai dan disayangi Allah ?
apa apa pun , semuanya terletak di tangan kita sendiri sama ada nak jadi orang yang dicintai atau dibenci .
tepuk dada , tanyalahh iman;)



selama ni kita selalu kejar cinta siapa ? OUCHH ! =.="
[kesedaran untuk aku juga]



p/s ; esok adik aku aiman masuk hospital , harap harap kesihatan dia pulih . da berbula bulan dia tanggung kesakitan .

p/s ; wahh , nampaknya aku akan menjadi surirumah sementara laa =.="


PEN-OFF
 

3 comments :

  1. IluvIslam tu banyak bukak mate cik Yana selama ni. Huhuhu~ thanx for sharing. Eh, semoga adik awak cepat sembuh ye :)

    ReplyDelete
  2. Info bagus .
    i love iluvislam
    =)

    ReplyDelete
  3. tengs for sharing ^_^
    ;D
    like this !

    ReplyDelete

komen biar bijak :) hee

Made With Love By The Dutch Lady Designs