Pages

how to make animated gif. from video :)

Thursday, April 19, 2012

Assalamualaikum. and hello !


no no no ! hehe

seperti yang korang tengok kat atas,animation tu aku buat dengan ambil dari video clip Girls Generation or SNSD iaitu lagu OH :)



mula2 aku pun takdelah reti nak buat gif nih . tapi ni kira gif yang macam biase2 jela aku reti buat. macam cikai je la untuk beginner cam aku haha tapi aku rasa seronok buat gif ni,lagi2 ada scene yang comel ke kelakar . hehe:P
so boleh tak aku nak ajar korang apa yang aku tahu. tapi kalau korang buat tak menjadi,maaf,sorry semua lah ! hehe :) I'm only BEGINNER .



lagi satu kalau korang takde software seperti yang aku nyatakan,korang search lahh kat google ke ape ehh,lepas tu download . then boleh lah korang buat gif dengan riang dan gi boh banyak2 kat tumblr. haha



okay let's start with the 1st step. mestilah korang kena open video yang korang nak.
macam aku,aku guna GOM player. aku tak sure kalau software video lain tu.
so bila korang da bukak vid korang nak, macam aku ,aku bukak video clip OH by SNSD :)


then,
korang tekan right click>>video>>advanced screen capture




bila dah nampak box kat atas tuh,yang burst capture image tu korang tentukan ah nak berapa image captured so nanti korang bole gabung2 kat photoscape.


bila dah settle setting semua, yang aku bulat merah burst image tu, korang tekan bila da play sampai part yang korang nak. make sure video tu always playing okay :)


then korang dah settle capture kan. tutup video korang dan
pergi documents>>cari file GOMplayer>>folder capture



okay ni hasil aku dah capture tadi,aku ambil part Sunny SNSD.


so next step aku bukak software photoscape>>animated gif

then add photo korang nak combine kan jadi gif tuh.


yang aku bulatkan merah tu,pandai2 laa ikut suka korang okay nak lama ke tak :)

then SAVE! haa siap!


so nilah hasilnye :) hehe

okay recap balik.

how to make an animation gif from your favourite scene in a video :)

  • open video with GOM player software
  • right click>>video>>advance screen capture
  • burst image
  • close video
  • open documents
  • find folder GOMplayer and click.
  • find folder capture and open it. delete if there are some pictures that you do not need in your animation

  • open photoscape software
  • go to animated gif
  • add photo that you want from the capture folder and make some changes as you wish such as the time and the ratio. 
  • then SAVE ! :) 


faham tak ? err kalau tak faham boleh tanya je kat comment form tu okay especially hamizah sebab dia yang nak :)
and kredit to my brother,yan for teaching me the GOM player part. Kamsahamnida :)

p/s : kalau suka boleh tekan LIKE :)


Bye2 :)


PEN OFF







10 comments :

  1. style...tp mcm leceh jew.huuhuh

    ReplyDelete
  2. Senang jugak! Patutlah selalu tengok animated gif cmtue berlambak kat Tumblr. Okay, nanti Arol nak try buat! :)

    ReplyDelete
  3. haha cute jew. nak buat la nanti.

    ReplyDelete
  4. nice sharing and teaching...walaupun mcm pyh tp patient to learn it..sekurang2nyew kita tahu.. thanks.. i wanna to learn it

    ReplyDelete
  5. @ninja : alamak den tak tahu lah pulak. ang pi lah download :)

    @edy fee : patience makes everything happened :)

    @kak auliyya : hehe nnt bole lah kita tgk hasilnye :)

    @lady ainaa : u're wc :) sbnrnye tak susah mna pon. kurang 15 min da boleh siap. hee :)

    ReplyDelete
  6. good things to be shared :)

    thnks

    ReplyDelete
  7. salam. thanx sgt2. beriye sy download gom player n photoscape. hehe. thanx!

    ReplyDelete

komen biar bijak :) hee

Made With Love By The Dutch Lady Designs