Pages

Akhirnya Aiman pergi menghadap Ilahi..

Tuesday, October 11, 2011

Assalamualaikum w.b.t ..


hari ini hari kedua selepas adik eyja Zahid Aiman pergi menghadap ilahi .
Arwah pergi meninggalkan kami sekeluarga pada 9 oktober 2011 pukul 6 lebih petang .
takde kata2 yang dapat eyja gambarkan saat itu selain terkejut dengan apa yang berlaku .
memang sukar untuk menerima apa yang terjadi ,
tapi apakan daya dari melihat arwah menanggung kesakitan ,
lebih baik arwah pergi dulu .
sesungguhnya Allah lebih menyayangi arwah .


mula2 mama kata aiman tiba2 tak nampak pagi tu.
terkejut tatkala ayah beritahu eyja lepas tu yang aiman dah sakit tenat .
according to what my mom said , arwah da nazak pagi tu . tapi,
tak berani untuk kita katakan nazak sebab masa tu kami belum lagi melihat keadaan dia yang sebenar
lepas ambil atuk dan nenek , terus kami menuju ke hospital sultan ismail,JB.


sampai sahaja disana , kami menuju ke wad 8C katil 27 di mana aiman di tempatkan.
bila eyja lihat je aiman terbaring kaku dengan bantuan alat pernafasan ,eyja menangis .
eyja dapat lihat dada nya naik turun,mungkin menanggung kesakitan .
cik pah pun semua dah sampai masa tu .
ramai yang datang ke hospital , bacakan yassin .


tiba2 setelah 3jam ,arwah tersedar dan mengadu badannya sakit , lenguh2 .
selama ni badan dia tak boleh tercuit sikit , alamat nye menangislah dia .
tapi lain pula dengan pada hari itu , tak semena-mena arwah suruh kami picit dan urut badan dia kuat2 .
pelik memang pelik , tapi bila memikirkan dia bole bercakap kembali and matanya juga boleh nampak .
masa tu semua bersyukur sebab dia boleh mintak minum semua and nak makan walaupun secubit rasa je .


then , orang ramai yang penuh pagi tu pun beransur pulang selepas pasti melihat keadaan aiman agak baik masa tu . kitorang yang family ni tunggu jela .
mula2 mama suruh ikut makcik balik , tapi eyja seboleh2 nak tinggal .
so dalam pada tu eyja urut2, usap2 badan dia .
berbual dengan dia walaupun dia diam je .masa tu dia kata nak tidur kejap .
then , dah lama2 usap badan dia tu , ada jugak dengar dia macam bercakap dalam tidur tapi tak dapat dengar apa yang dia cakapkan . so eyja anggap jela mungkin dia mimpi kot.


mama memang sentiasa pasangkan dvd player bacaan ayat2 suci Al-Quran and azan .
then tengah2 urut belakang badan aiman tu ,
masa laungan azan dari player tu,tiba2 aiman bangun and buka alat bantuan pernafasan dia tu .
lepas tu dia nak duduk and mintak mama tolong tepuk belakang badan dia kuat2.
eyja dah move ke tepi masa tu .
after that , aiman cakap yang pasti ada word 'mati',
terus dia terbaring tak bergerak , mata terpejam . ayah tepuk2 lembut muka dia ,
takde respons . mama da suruh ayah bergerak panggil doktor tapi ayah terdiam kejap,then baru dia gerak .
bila eyja tengok , eyja pun tergamam macam apa yang dah berlaku ni .


lepas tu seorang nurse masuk pasangkan ECG kat aiman. nak tahu kadar pernafasan dia .
eyja tengok kat mesin tuh dah satu garis lurus je , takde wave apa2 dah .
then tibe2 macam ada wave lagi lepas tu terus dah takde ..
serentak tu jugak eyja menangis semahunya .
macam tak percaya yang aiman dah pergi .padahal tengok macam dah oke .
makcik eyja yang baru masuk pun terkejut gila sebab dia baru je tinggalkan bilik aiman kejap .
semua orang kat situ terdiam je , tak tahu nak cakap apa . keadaan pun pilu je . 
agaknya tu lah ada orang cakap , biasa kalau nak dekat mati ni ,
orang tu akan tunjuk dia oke kejap depan orang ramai.


apa-apa pun eyja repect parents eyja sebab diorang sangat kuat ,
tak tunjuk sangat pun diorang sedih kat orang , cuma mama jela yang kadangkala air mata dia bercucuran juga bila orang tanya dia pasal aiman .
yan,khaleeda pun nangis cuma khalisya je la . bila eyja cakap aiman dah takde ,
boleh pulak dia suruh eyja diam sebab dia kata aiman tengah tidur . budak kecik , mana faham erti kehilangan tu macam mana .
eyja nak nangis sangat pun tak boleh sebab eyja anak sulung , mana boleh lemah.
apa pun eyja puas sebab dapat dekat dengan aiman sehingga saat akhir nyawa dia .


pukul 7 mlm,eyja and lain balik rumah dulu , sediakan apa yang patut kat rumah .
mama ,ayah,yan,nenek and dua orang pakcik eyja stay kat hospital untuk uruskan hal jenazah.
lepas isyak rumah atuk dah penuh orang datang ziarah .
jenazah arwah aiman sampai kat rumah atok pukul 11 malam setelah siap dimandikan and dikafankan .
so malam tu gilir2 berjaga tengokkan arwah .
cuma eyja tertidur sebab tak tahan pening kepala akibat nangis.


pagi semalam , isnin 10 oktober 2011 ,
arwah disembahyangkan di rumah atok kemudian di kebumikan pada pukul 9 pagi
di tanah perkuburan dekat rumah atok eyja .
before arwah aiman pergi tu ,
sedih memang sedih . eyja peluk and cium dia . 
yelaa , lepas nih da tak dapat tengok dia , gaya dia ,dengar dia petah bercakap .
takpela , apa yang berlaku ni ketentuan Allah ,
eyja redha je sebab eyja tahu aiman selamat kat sana . dia kecil lagi , takde dosa .
eyja sedih gila masa dengar makcik eyja cakap dia terdengar mama eyja ada cakap kat jenazah arwah ,

"lepas ni aiman dah tak sakit lagi nak ,tak tersiksa lagi, takde orang nak sakitkan aiman.aiman tidurlah puas2 ye , rehat puas2..tunggu mama kat pintu syurga nanti ye nak.."


mari kita sedekahkan surah Al-Fatihah kepada arwah Zahid Aiman bin Lukman,
semoga roh dia dicucuri rahmat dan di tempatkan di kalangan orang2 beriman .
Al-Fatihah.

 sebelum dia sakit,tahun lepas. ni dia tangkap gambar sendiri.

masa ni dia dah start sakit, susah nak berjalan.cuma tak tahu kanser lagi

aiman beraya tahun 2011 . ceria je makan rendang.

7/10/2011,dua hari sebelum arwah pergi..berselera je makan mi goreng.

p/s ; arwah menghidap kanser lymphoma. tapi menurut doktor berkemungkinan juga bercampur dengan jenis kanser lain . arwah menghidap penyakit ini sejak bulan 8 tahun 2010 sehingga 9/10/2011 . arwah meninggal dunia ketika berusia 8 tahun .


p/s ; thanks kepada mereka yang datang ke rumah ziarah , beri kata2 semangat . terima kasih banyak2 . thanks juga pada kawan2 yang datang Qila,aervina,fatin , tak lupa jugak yang call hanif,ain nur,zafirah,nichi,izreen yg call and nazmi yang call dari jordan . kata2 semangat korang sangat aku hargai :')


PEN-OFF

38 comments :

  1. be strong..AL-FATIHAH
    apa yang penting yang masih hidup teruskan hidup dgn kekuatan..jgn salahkan takdir okey!!

    ReplyDelete
  2. takziah buat eyja & family.
    dulu,kami satu family pun kehilangan salah seorang ahli keluarga ketika arwah berusia 6 tahun.
    kami doakan eyja & family terus tabah & kuat menghadapi dugaan ni :)
    yg pergi tetap pergi,yg hidup ni kena teruskan perjuangan!

    ReplyDelete
  3. dj,sabar ye.. sedih sgt akak baca entry dj.. al fatihah untuk arwah adik dj..

    ReplyDelete
  4. takziah k dear. Sebak sangat baca kisah ni. Al-fatihah

    ReplyDelete
  5. al-fatihah...
    sabar kak eyja, arwah aiman lebih tenang bile ade di sisi Allah . :)

    ReplyDelete
  6. takziah dik...al-fatihah tuk arwah...moga kita yg hidup nh sntiasa mncari kberkatan n rahmat dari_NYA...

    ReplyDelete
  7. al-fatihah
    takziah buat eyja n family. tabahkan hati.

    ReplyDelete
  8. Al-Fatihah....diharap keluarga Eyja tabah menghadapi dugaan Allah...

    ReplyDelete
  9. takziah yea kak.. sedih sngt bace entry nie... akk tabah yea.. takziah buad akk sekeluarga

    ReplyDelete
  10. hmph, sedih baca, nangis mas time baca yg mama akak ckp tuh, tersentuh je rasa. ): mas hrp akak kuat ek? salam takziah

    ReplyDelete
  11. Takziah.... Smoga eyja tabah... coz eyja yg sulong x leh tunjuk yg eyja lemah kat adik2 yg lain...

    Smoga beliau ditempatkan dgn org2 yg beriman... Al-Fatihah....

    ReplyDelete
  12. Yaa allah..serius sedih bila tengok gmbar arwah sebelum n selepas sakit..

    Tapi allah ebih sayangkan arwah.
    Al-fatihah buat arwah..
    Semoga eyja n keluargaa tabah hadapi semua ni..

    ReplyDelete
  13. takziah.. al fatihah..
    ade hikmah disebalik apa yg berlaku,,insyaallah..

    ReplyDelete
  14. Alfatihah buat Arwah...Semoga rohnya dicucuri rahmat..Amin..

    takziah untuk adik eyja..

    ReplyDelete
  15. dj..aku baru tahu..takziah..semoge kau dan family kuat ye..al-fatihah..

    ReplyDelete
  16. takziah eyja..
    kuatkan smgt tau. take care of ur family...

    ReplyDelete
  17. tabah ye dj . insyaAllah apa yang direncanakan ada hikmah disebalik nya .

    ReplyDelete
  18. Al.Fatihah.. takziah keluarga eyja..

    ReplyDelete
  19. semoga arwah ditempatkan di kalangan orang yang terpuji.al-fatihah..

    be strong girl

    ReplyDelete
  20. ye Allah seidhnya tengok gambar die start da sakit tu..semoga arwah tenang di sana,dan dtempatkan bersama orang2 beriman.
    takziah buat kamu dan keluarga...

    ReplyDelete
  21. masya-allah..cian tngok pic dia..tapi alhamdulillah..allah lebih menyayangi beliau..al fatihah..

    ReplyDelete
  22. takziah. Alfatihah. be strong ok. Allah sayang aiman. sedih aku baca post ni. :(

    New Entry : Pembukaan Blog Kedua - TutorUntukBlog

    ReplyDelete
  23. be strong kawan! i know you can face it. sesungguhnya, setiap sesuatu yang berlaku pasti ada hikmahnya. Al-Fatihah untuk Aiman. semoga eyja dan keluarga tabah menghadapi dugaanNYA.

    p/s: anything, just inform me. sorry lmbt thu bout this.

    ReplyDelete
  24. takziah kat keluarga eja..sedih baca T_T (teringat kat arwah adik even 12 tahun berlalu, masih sebak bila teringat)..al fatihah

    ReplyDelete
  25. takziah. akak baru tahu dari mak akak. sorry, akak tak melawat. be strong okay..

    ReplyDelete
  26. Al-Fatihah utk adik eyja..semoga arwah tenang di sana..x tahu pun adik eyja sakit..sori sgt2, k.dla dah lame x update so xtaw psl berita ttg aik eyja ni..kuatkan semangat taw

    ReplyDelete
  27. takziah. al-fatihah. be strong

    ReplyDelete
  28. takziah untuk eyja. sabar banyak2. ini dugaan dariNya. comfortkan mak ayah kita.

    insyaAllah. apa yang Allah ambil, akan d gantikan dengan yang lebih baik.

    :)

    ReplyDelete
  29. sabar ea.. ini ujian yg perlu dilalui... tabah.. kita yg hidup perlu teruskan perjuangan.. bila teringatkn nya, sedekah kn lh alfatihah kpd nya..

    ReplyDelete

komen biar bijak :) hee

Made With Love By The Dutch Lady Designs