Pages

TIDAK TIDAK TIDAK PADA BUNCIT !

Tuesday, February 1, 2011

 a s s a l a m u a l a i k u m ;)
helo to everyone !


harini aktiviti aku just pergi belajar drive je .
belajar parking tadi memang pegi aku cakap .
pak man kat sebelah dah panggil aku mak nenek kan ,
mana tak nya , aku pusing stereng lambat .
yela , dah dia kata suruh pusing habis ,
aku ni dah laa kecik [perasan doe]
nak suruh pusing stereng laju2 memang laa kurang cekap sikit kan .
haha;DD


okay ,
aku rasa kan bagi mereka2 yang lepasan SPM tu kan ,
kalau ada kerja , mestilah pergi kerja ,
[aku nak kerja , parents aku tak bagi=.="]
yang macam aku ni ,
so , hasilnya stay rumah gemukkan badan .
haha sengal !




jadi , 
aku nak share laa pasal elak buncit [ada kena mengena ke? haha]
yela , dah kau duduk rumah gemukkan badan ,
keluar je order makanan macam2 like kau tak ingat dunia kan ,
lepas tu bila perut penuh ,
jadi satu hal kau nak cover perut sebab perut dah buncit kan [ini termasuk aku jugak].
lagi2 kalau baju ohh fit nye !
haha;DD

okay ,
ini caranya ,


  • rajin buat sit-up . aku pun tak rajin jugak . dulu time PJK kat sekolah baru terpaksa rajinkan diri sebab ada ujian kecergasan tu kan . biasenye aku memang tak pass target sit-up yang normal . last2 , tipu result je . agak2 sendiri , ikut kawan kan . haha;p after this kena rajin2 .
 selalu kat sekolah buat macam ni je ;)

  • Jangan minum air masa tengah makan . ohh , ini tabiat aku . tak sah laa kalau tak minum sebab aku takut tercekik kan [tu kau gelojoh namanya,haha;D]. lagipun aku ni kipas-susah-mati makanan yang pedas2 tu , so , wajib ada secawan air untuk aku capai bila2 masa . haha;DD tapi sebab dah ni cara nak elak buncit , aku kena buang tabiat tu jauh2 . shuhh ! haha


  • Minum sky juice @ air kosong selalu .aku selalu amalkan minum air kosong je sebab kalau aku kerap minum air manis , aku rasa macam nak muntah . so , wajib untuk aku minum air kosong . kat sekolah dulu pun sometimes bawak air kosong tu sebotol , untuk elak rasa haus dan penat di sekolah [pelajar rajin laa kononnnya,haha;DD]


  • Kunyah makanan dengan perlahan-lahan .kalau boleh kan , ikutlaa sunnah nabi tuu , kunyah 40 kali [tapi ni dalam keadaan anda memang sedang bersenang lenang,kalau rush hour tu tok sah laa]. aku memang suka kunyah slow slow , dulu kat SAMURA , selalu kena tinggal sebab kawan2 aku kata aku makan lambat , huhu sedih =.=" teman seperjuangan aku semestinye la dayana , tapi dia pun dah up sikit kelajuan kadang2 .heyy , jangan kunyah 3 kali je sebab kalau macam tu , sah2 kau pemalas ! haha;DD lagipun tujuan nya kan nak biar makanan tu terhadam dengan cepat dan efisien ;)



p/s ; esok aku nak balik kampung ! ohh yeahh ! aku harap sangat jalan kat Kota tinggi tu tak banjir , yela kalau tak memang aku tak balik kampung laa jawabnya .

p/s ; sekarang ni , macam2 berlaku kan ? banjir , keadaan kat mesir tu lagi . Ya Allah , hentikan lah segala dugaan ni T__T

p/s ; adik aku yang aiman tu tak baik2 lagi . hari2 asyik jerit , kadang2 aku rasa nak menangis tengok dia . aku tak faham sakit dia tu camna sebab aku sendiri tak rasa . kita just boleh melihat tapi tak dapat merasa beban nya .sometimes , I could see my mom was crying but she was trying so hard to hide her feeling from us . apa yang aku harus lakukan ? T___T

p/s ; di kesempatan ni jugak , saya ingin mengucapkan GONG XI FA CHAI kepada rakyat Malaysia yang menyambutnye ;) wahh , banyak la cerita menarik kat TV . siapa yang tak topup lagi , pergi topup cepat2 , takut banyak kedai tutup maa ! haha;D bukan kedai topup je , kedai lain pun sama .


okaylaa , mama aku ajak buat tat telur . sekarang ni dunia dah maju , nak search resipi pun mudah je . tak pandai masak pun boleh masak sesedap masakan chef wan [fake fake !] haha;DD bye-bye ;)

PEN-OFF

7 comments :

  1. hello, we're from the 7th,
    and nak ckp, our muffins won't make you that fat, have a look at our website, because we have february offer, ;)

    www.the7thmuffins.blogspot.com

    see ya!

    ReplyDelete
  2. great tips u got dear...
    kengkadang y kurus ni tak tentu lagi tak buncit kan...

    lagi segan bila ada budak laki tegur.. '-_-

    ReplyDelete
  3. katakan tidak pd boroi!! :P
    *leh ke guna boroi utk girl jugak??

    ReplyDelete
  4. aku doakan adik ko cpt sihat, kesian die, kecik lagi...

    ReplyDelete
  5. masyitah ; kt mersing ;) da bljr ke ?
    zey ; tao tkpe . hha nk cover perut tuhh da mcm ap . nk kurus ! haha
    themanbhaek ; mcm kureng je . hihi
    yan ; thx dear ;)

    ReplyDelete
  6. bagus tips nie tapi saya susah nak ikut...huhu

    ReplyDelete

komen biar bijak :) hee

Made With Love By The Dutch Lady Designs