Pages

ini baru titi dunia , titi akhirat pula bagaimana?

Tuesday, April 12, 2011

Assalamualaikum w.b.t ;)

Hello people !
How’s your day ?
I hope it’s just fine ;)


Tadi kan eyja pergi belajar motor buat kali terakhir ,
Tapi akan jadi bukan yang terakhir kalau eyja failed . huu T___T
Seriously eyja ada masalah kat bahagian titi taw .
Bila dahh perlahan , jatuh pulak .
Bila tak jatuh dari titi , laju laa pulak . dem ! [mind my language]
Da laa nak kena lebih daripada 7 saat , aiyaa , manyak susah oww !
Buat latihan jangan cerita , memang dah banyak kali dah .
Kalau failed , tak tahulahh nak cakap apa .


Tapi kan ,
Bila fikir balik-balik , ni baru titi dunia kott .
Titi akhirat pula macam mana ehh ? yang titian Siratul Mustaqim tu .
Dah jatuh tak boleh naik balik dah , mana ada nak kena buat latihan cara naik titi kan ?
Lagi lebar titi tu hanya sehelai rambut , yang dibelah kepada 7 bahagian [ni eyja dengar masa sekolah dulu]


Fuhh , susah nak imagine ! Wallahualam .


ade 7 golongan manusia akan melalui titian Siratul Mustaqim :
1- spt kilat menyambar
2- spt angin kencang
3- spt burung yg terbang laju
4- spt kuda yg laju
5- spt larian org laki yg kuat
6- spt binatang ternak berlari
7- spt lari sehari semalam

sumber ; SINI


tapi Wallahualam , tak tahu laa betul ke tak . itu cerita akhirat kan , kita tak tahu pun kebenaran titian tu macam mana , keadaan orang macam mana .

Apa-apa pun semua bergantung pada amalan kita , kalau banyak amalan baik , boleh jadi sepantas yang boleh ,
Kalau banyak buat dosa , lambatlahh kita nak menghabiskan titi tu .
Takpe , muhasabah diri [peringatan untuk diri sendiri]
Renung-renungkan dan selamat beramal:)

 please be good to me T___T

p/s ; apa-apa pun doakan eyja pass test motor esok , tak nak lahh membazirkan duit parents lagi , da laa nanti nak masuk U kan , banyak pakai duit . Good Luck Khadijah !

p/s ; thanks uncle Naz sebab bagi pendapat ;)

PEN-OFF

6 comments :

  1. tiada hadis sahih cakap pasal ni :

    Lagi lebar titi tu hanya sehelai rambut , yang dibelah kepada 7 bahagian

    n xde jugak hadis sahih pasal 7 golongan tu:)

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah saya boleh lepas titi tuu heee :D

    betul apa awak ckp, ini baru titi dunia. titian siratulmustaqim tu macam mana lah nanti :(

    ReplyDelete
  3. moga dapat lepas titi 2 kene yakin..

    ReplyDelete
  4. Bila fikir balik , takutnya !!

    ReplyDelete
  5. errrrrrr terasa nyawa di hujung dunia ~

    ReplyDelete
  6. eyja..
    join jak..
    nie open taw.. hehehe.. tp yg buat cabutan nati, dian yg sorg.. hehehe..

    ReplyDelete

komen biar bijak :) hee

Made With Love By The Dutch Lady Designs